Jagnięcina w czekoladzie

Połączenie jagnięciny i czekolady jest nieziemskie. Przepis jest bardzo prosty, jednak troszkę czasochłonny. Warto uzbroić się w cierpliwość – efekt końcowy zdecydowanie wynagradza czas przygotowania.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g jagnięciny
  • - 1 gorzka czekolada
  • - 1 łyżka sosu sojowego
  • - ½ czerwonej papryki
  • - ½ żółtej papryki
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 łyżka miodu
  • - 1 kiwi
  • - 2 jabłka
  • - 250 ml naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy oliwę, rozdrobnioną gorzką czekoladę, sos sojowy, miód i ząbek czosnku.



Krok 2

Jagnięcinę myjemy, oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Następnie dodajemy je do marynaty, dokładnie mieszając. Całość umieszczamy w lodówce na 12 godzin, po czym przekładamy do garnka.



Krok 3

Kiwi i jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do jagnięciny, dodajemy również pokrojone papryki. Całość zalewamy bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem przez 2 godziny.



Krok 4

Danie podajemy posypane tartą czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.