Egzotyczny owoc, jakim jest ananas nadaje przepiękny zapach i smak jagnięcinie z grilla. Danie to można serwować podczas letniego sezonu grillowego. Idealne na spotkania rodzinne i nie tylko.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Udźce jagnięce natnij w kilku miejscach, aby dobrze się upiekły.
Nastaw piekarnik na 170℃. Drobno pokrojony ząbek czosnku, sok jabłkowy, pokrojone w plastry ananasy, wino i oliwę dokładnie wymieszaj w naczyniu żaroodpornym. Do tak przygotowanej zalewy dodaj jagnięcinę. Całość przykryj i marynuj przez 3 godziny, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze 170℃ przez 2 godziny.
Rozgrzej grilla. Jagnięcinę wyjmij z naczynia żaroodpornego i ułóż na grillu. Piecz przez 30 minut, aż do zarumienienia z obu stron. Jagnięcinę podawaj z sosem z naczynia żaroodpornego i ananasami. Przed podaniem możesz ją udekorować anyżem i cynamonem. Smacznego!
Dodaj komentarz