Jagnięcina z ananasem z grilla

Egzotyczny owoc, jakim jest ananas nadaje przepiękny zapach i smak jagnięcinie z grilla. Danie to można serwować podczas letniego sezonu grillowego. Idealne na spotkania rodzinne i nie tylko.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 udźców jagnięcych
  • 1 puszka ananasów
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml soku jabłkowego
  • 80 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • anyż
  • cynamon

Przygotowanie

Krok 1

Udźce jagnięce natnij w kilku miejscach, aby dobrze się upiekły.



Krok 2

Nastaw piekarnik na 170℃. Drobno pokrojony ząbek czosnku, sok jabłkowy, pokrojone w plastry ananasy, wino i oliwę dokładnie wymieszaj w naczyniu żaroodpornym. Do tak przygotowanej zalewy dodaj jagnięcinę. Całość przykryj i marynuj przez 3 godziny, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze 170℃ przez 2 godziny.



Krok 3

Rozgrzej grilla. Jagnięcinę wyjmij z naczynia żaroodpornego i ułóż na grillu. Piecz przez 30 minut, aż do zarumienienia z obu stron. Jagnięcinę podawaj z sosem z naczynia żaroodpornego i ananasami. Przed podaniem możesz ją udekorować anyżem i cynamonem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.