Jajko na chmurce to ciekawy pomysł na modyfikację tradycyjnego jajka sadzonego. Jest to śniadanie lekkie, a przede wszystkim wygląda zjawiskowo.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Jajko kurze
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Jajka delikatnie rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy parmezan i mieszamy delikatnie.
Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. I układamy 4 porcje ubitej piany. W każdej porcji robimy delikatnie wgłębienie. Wkładamy do piekarnika na 3 minuty.
Białka wyjmujemy z piekarnika. Do wgłębień wkładamy żółtka. Wstawiamy znowu do piekarnika na 3 minuty.
Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerze. Możemy oprószyć pieprzem.
Dodaj komentarz