Jajko na chmurce

Jajko na chmurce to ciekawy pomysł na modyfikację tradycyjnego jajka sadzonego. Jest to śniadanie lekkie, a przede wszystkim wygląda zjawiskowo.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 jajka
  • - 2 łyżki startego parmezanu
  • - ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • - ¼ łyżeczki pieprzu lub do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.



Krok 2

Jajka delikatnie rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.



Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy parmezan i mieszamy delikatnie.



Krok 4 

Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. I układamy 4 porcje ubitej piany. W każdej porcji robimy delikatnie wgłębienie. Wkładamy do piekarnika na 3 minuty.



Krok 5

Białka wyjmujemy z piekarnika. Do wgłębień wkładamy żółtka. Wstawiamy znowu do piekarnika na 3 minuty.



Krok 6

Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerze. Możemy oprószyć pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.