Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, aż staną się płynne. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, białą masę. Do drożdży dodać mąkę, śmietanę, sól i utarte żółtka. Wyrabiać kilka minut na sprężyste ciasto bez grudek. Wlać rozpuszczone masło wymieszane z octem, wyrabiać, aż masło się wchłonie. Drożdżowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem. Po tym czasie ciasto na pączki wyłożyć na blat, zagnieść i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykroić koła i układać je w dużych odstępach na blacie podsypanym mąką, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju w garnku pod przykryciem. Po ok. 2 minutach pączki przewrócić na drugą stronę, smażyć bez przykrycia kolejne dwie minuty. Po po wystygnięciu polać pączki lukrem.
Dodaj komentarz