Doskonałe na rodzinny obiad. Zachwyca prostotą i smakiem. Na pewno spotka się z aprobatą domowników i mądrych pań domu. Danie zdrowe, pożywne i niedrogie. Dodatkowo szałwia ma właściwości odkażające i wspomaga organizm w walce z drobnoustrojami.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Bez laktozy
Pstrągi dokładnie czyścimy, dobrze opłukujemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na gorącym oleju.
Kroimy w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy na oleju. Dodajemy szałwię pokrojoną lub w całości, zalewamy octem i gotujemy ok. 30 min.
Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Usmażone pstrągi przekładamy do głębszego naczynia żaroodpornego, zalewamy wywarem z szałwi i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Zapiekamy razem w temperaturze 200ºC przez 15-20 minut. Pieczone pstrągi gęsto posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i skropiamy sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz