Leniwe z serkiem i truskawkami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g twarogu Mazurski Smak tłusty
  • 5 łyżek masła Mazurski Smak
  • 1 serek homogenizowany Rolmlecz truskawkowy
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g truskawek
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Twaróg zmiel w maszynce do mielenia. Żółtka oddziel od białek. Truskawki umyj, osusz, odkrój szypułki i pokrój w cienkie plastry.



Krok 2

Miękkie masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Do masy dodawaj kolejno po jednym żółtku, ciągle ucierając. Następnie dodawaj partiami twaróg. Nie przerywaj ucierania, aż do uzyskania jednolitej masy.



Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Do twarogu dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto ma być plastyczne.



Krok 4

Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę. Uformuj z niego cienki wałek lub kilka mniejszych wałków. Wałki krój pod kątem, na kawałki o wielkości ok. 1,5 cm.



Krok 5

Leniwe podawaj z serkiem homogenizowanym o smaku truskawkowym. Obsyp je także truskawkami lub Twoimi ulubionymi owocami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.