Kolorowa babka z białek

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 białek z jajek
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 150 ml oleju
  • 1,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki spirytusu
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 4 łyżki maku
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 2 łyżki kisielu żurawinowego
  • 3-4 krople barwnika spożywczego czerwonego
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać olej i 1,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na najniższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus, zamieszać.





Krok 2

Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej części dodać 3 żółtka, 3 łyżki mąki i aromat waniliowy.





Krok 3

Do drugiej części ciasta dodać mak, wiórki kokosowe i aromat migdałowy.





Krok 4

Do trzeciej części ciasta dodać kakao i kawę mieloną.





Krok 5

Do czwartej części ciasta dodać kisiel żurawinowy i barwnik spożywczy.





Krok 6

Formę o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta. Ciasto wylać w następującej kolejności. Pierwsze ciasto białe, drugie ciasto z makiem, następnie ciasto kakaowe i ostatnie ciasto z kisielem.





Krok 7

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec do suchego patyczka około 40 minut. Upieczoną babkę ostudzić, posypać cukrem pudrem.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.