Krem borowikowy ze śmietanką Łaciatą 30% i grzankami

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • 30g masła ,
  • 60g suszonych borowików,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 500 ml śmietanki Łaciata 30% ,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, pietruszka, tymianek,
  • chleb na grzanki

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na małych oczkach i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy startą marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko podsmażamy przez około 10 minut. Przesmażone warzywa dodajemy do gotujących się grzybów i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez 20 min. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem. Na koniec dolewamy sporą ilość Śmietanki Łaciatej 30%. Całość blendujemy. Podajemy z grzankami z chleba - przypieczonymi w piekarniku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.