Kolorowe frytki z pieczonych warzyw

Zdrowe frytki z pieczonych warzyw, to świetny zamiennik do klasycznych frytek. Najlepiej będą smakować z Twoim ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol, sosem lub koperkowym pesto.

Nie masz pomysłu na sos? Sprawdź parę naszych polecanych przepisów: sos tzatziki, sos czosnkowy, sos śmietanowy.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duża i gruba pietruszka
  • 2 duże podłużne buraki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 dip śmietanowy z pomidorami, papryką i chili typu crème fraiche Mlekpol
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj w zimnej wodzie, obierz ze skórki i pokrój w paski o grubości ok. 1 cm. Przełóż je do garnka i zalej zimną wodą (tylko tyle, aby przykryła warzywa). Dodaj łyżkę cukru, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Zdejmij z ognia, odcedź i wystudź.



Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 220°C.



Krok 3

Przestudzone warzywa przełóż do miski, dodaj olej i przyprawy, wymieszaj dłońmi. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby leżały obok siebie i nie przykrywały się nawzajem.



Krok 4

Frytki piecz przez ok. 15-20 minut, aż z zewnątrz zaczną się pięknie rumienić, a w środku zrobią się miękkie. Gorące frytki posyp solą, podawaj z ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. My polecamy spróbować tego z pomidorami, papryką i chili. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.