Zdrowe frytki z pieczonych warzyw, to świetny zamiennik do klasycznych frytek. Najlepiej będą smakować z Twoim ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol, sosem lub koperkowym pesto.
Nie masz pomysłu na sos? Sprawdź parę naszych polecanych przepisów: sos tzatziki, sos czosnkowy, sos śmietanowy.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Wszystkie warzywa umyj w zimnej wodzie, obierz ze skórki i pokrój w paski o grubości ok. 1 cm. Przełóż je do garnka i zalej zimną wodą (tylko tyle, aby przykryła warzywa). Dodaj łyżkę cukru, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Zdejmij z ognia, odcedź i wystudź.
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Przestudzone warzywa przełóż do miski, dodaj olej i przyprawy, wymieszaj dłońmi. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby leżały obok siebie i nie przykrywały się nawzajem.
Frytki piecz przez ok. 15-20 minut, aż z zewnątrz zaczną się pięknie rumienić, a w środku zrobią się miękkie. Gorące frytki posyp solą, podawaj z ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. My polecamy spróbować tego z pomidorami, papryką i chili. Smacznego!
Dodaj komentarz