Koperkowe pesto

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże pęczki koperku
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 75 g tartego sera Jantar Mlekpol
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Koperek umyj w zimnej wodzie, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.



Krok 2

Przełóż koperek do wysokiego i wąskiego naczynia, dodaj pokrojone drobno orzechy, przekrojony ząbek czosnku oraz 2 łyżki oleju. Zacznij blendować, najlepiej powoli, sprawdzając w trakcie konsystencję. Stopniowo dodawaj pokruszony drobno ser, olej i sok z cytryny. Sos pesto powinien być gęsty, ale nie całkowicie gładki.



Krok 3

Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Przechowuj w zamkniętym słoiczku w lodówce. Smacznego!



Wskazówki

Pesto możesz przyrządzić w malakserze lub zblendować blenderem. Nie spiesz się, w trakcie miksowania sprawdzaj konsystencję i w razie potrzeby dodaj więcej oleju lub sera.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.