Konfitura jagodowa z czekoladą

Konfitura jagodowa z dodatkiem czekolady idealnie pasuje do kanapek. Jest bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1,5 kg jagód
  • 0,5 kg cukru żelującego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • laska wanilii

Przygotowanie

Krok 1

Jagody umyć w gorącej wodzie.



Krok 2

Do rondla wsypać połowę jagód. Rozciąć laskę wanilii i wyjąć nasionka, dodać je do jagód. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż owoce się rozgotują.



Krok 3

Dodać resztę jagód, wsypać cukier żelujący, doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Czekoladę połamać na kawałki i dodać do konfitury.



Krok 4 

Gdy się rozpuści, gorącą konfiturę nałożyć do słoików, zakręcić i zawinąć w ręcznik. Pozostawić do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.