Składniki:

  • 200 g cukru
  • 180 g świeżej żurawiny
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Włączamy piekarnik i ustawiamy na temperaturę 170ºC.



Krok 2

Owoce żurawiny wrzucamy do małego garnuszka. Dodajemy 25 g cukru i podgrzewamy do momentu, aż owoce zaczną puszczać sok. Odstawiamy do przestudzenia.



Krok 3

Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, resztę cukru, roztrzepane widelcem jajka, wanilię, olej, przestudzoną żurawinę. Łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość dokładnie mieszamy.



Krok 4

Formę do muffinów wysmarować tłuszczem. Nakładamy 2 łyżki ciasta do każdej foremki (do 2/3 jej wysokości).



Krok 5

Pieczemy 25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.