Pieczony ser feta z pomidorkami cherry

Pieczony ser feta z pomidorkami, oliwkami i ziołami to nietypowy pomysł na wykorzystanie tego popularnego greckiego produktu. Idealny na kolację - pod koniec pieczenia do piekarnika można dorzucić kromki bagietki posmarowane oliwą z oliwek, będą świetnie pasować. Ważne, by wybrać prawdziwy ser feta, który nie zawiera mleka krowiego.

Danie: Kolacja

Osób: 1-2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu

Danie: Kolacja

Osób: 1-2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kostka sera feta,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • - ½ łyżeczki chili w płatkach,
  • - kilka pomidorków cherry,
  • - kilka zielonych oliwek,
  • - dowolne świeże zioła (najlepiej rozmaryn, oregano, bazylia lub tymianek),
  • - oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 2

Czosnek posiekać. Suszone oregano i chili w płatkach utrzeć w moździerzu. Oliwki i pomidorki pokroić na ćwiartki.



Krok 3

Ser feta położyć na folię aluminiową. Polać oliwą, natrzeć czosnkiem, posypać utartym oregano i chili. Na górze położyć oliwki i pomidorki. Posypać świeżymi ziołami.



Krok 4

Folię aluminiową zawinąć w kopertę, położyć na blaszkę i piec 13 minut. Następnie rozwinąć górną warstwę folii i zapiekać jeszcze 7 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.