Konfitura śliwkowa

Pyszna konfitura śliwkowa na kanapkę albo jako dodatek do placka drożdżowego. Prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna.

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 kieliszek rumu lub innego alkoholu

Przygotowanie

Krok 1

Ze śliwek usunąć pestki i gotować bez wody ok. 10 minut, mieszając, aby się nie przypaliły.



Krok 2

Wsypać cukier i gotować na małym ogniu około 1 godz. Następnie wsypać cukier waniliowy, miód i rum. Gotować jeszcze 15 minut.



Krok 3

Gorące przełożyć do suchych słoików, zakręcić i zawinąć ręcznikiem. Pozostawić do ostygnięcia.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.