Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Miód podgrzać, dodać masło, mieszać, aż się rozpuści, wsypać przyprawę do pierników, wymieszać, ostudzić. Następnie dodać sodę oczyszczoną i śmietankę. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem stopniowo dodając miód ze śmietaną, zagnieść gładkie ciasto.
Przygotować foremki różnej wielkości. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Najpierw wykrawać ciasteczka większą foremką, następnie mniejszą. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Landrynki każdy kolor oddzielnie rozbić w moździerzu. W wycięte otworki ciasteczek wsypać cukier landrynkowy. Blaszkę z pierniczkami włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 10 minut. Zimne ciasteczka dowolnie udekorować.
Witrażyki udekorować według własnego upodobania.
Dodaj komentarz