Kostka malinowa

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 120 g biszkoptów,
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1 kg malin,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Krok 1

Formę o wymiarach 25x35 wyścielamy papierem do pieczenia, i na spód wykładamy biszkopty. W między czasie 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. 250 ml śmietany miksujemy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. W tym czasie maliny zagotowujemy z cukrem i do gorącej masy wsypujemy 2 galaretki malinowe. Dokładnie mieszamy aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy do stężenia. Na masę śmietanową wylewamy tężejący mus malinowy i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.W między czasie 1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Pozostałą śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i wykładamy na zastygnięty mus malinowy. Wstawiamy do lodówki aby ciasto stężało. Przed podaniem ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą i dekorujemy malinami.





Wskazówki

Zamiast malin do ciasta możemy dać inne owoce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.