Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Orzechy podprażyć na suchej patelni - minimalna moc palnika (nie spalić! mają tylko się rozgrzać i stać bardziej aromatyczne). Odstawić. Po wystudzeniu zmielić. Powinno wyjść około 1 i 1/4 szklanki. Piekarnik nagrzać do 175*. Dno tortownicy z odpinanymi brzegami (26 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce. Miksować, aż kryształki cukru przestana być wyczuwalne. Następnie dodawać po jednym żółtku. Za każdym razem dobrze ubić masę. Następnie dodać suche składniki - w trzech turach - za każdym razem krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (lub połączyć szpatułką). Delikatnie przełożyć masę do tortownicy. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 min., do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić ciasto w formie z wysokości około 60 cm. (wtedy będzie równe z wierzchu). Wystudzić z formie. Następnie przeciąć w poprzek na trzy części (spód może być grubszy).
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 5 min. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukry. W mikrofali podgrzać żelatynę (5 s.), tylko do rozpuszczenia (nie wolno dopuścić do zagotowania!). Ubijając śmietankę dodać lekko ciepłą żelatynę wprost pod obroty miksera. Odstawić. Masę kajmakową podgrzać w garnuszku z nieprzywierającym dnem. Odstawić. Spód ciasta, w tortownicy z dopiętymi bokami, nasączyć równomiernie 1/3 szklanki wody. Posmarować 1/3 masy kajmakowej i wyłożyć połowę bitej śmietany. Wyrównać i przykryć drugim płatem ciasta. Ponownie - nasączyć 1/3 szklanki wody, posmarować kajmakiem i wyłożyć resztę bitej śmietany. Przykryć ostatnim płatem ciasta. Lekko docisnąć. Nasączyć i posmarować resztą masy kajmakowej. Schłodzić przez min. 2 godz.
Orzechy podprażyć na patelni (uważając, aby się nie rozpadły) - minimalna moc palnika. Odłożyć na bok. Na patelni z nieprzywierającym dnem (używam ceramicznej), na minimalnej mocy palnika podgrzać masę kajmakową. Kiedy zacznie się gotować dodać wodę i wymieszać. Natychmiast dodać orzechy. Delikatnie mieszać, aż masa zacznie je oplatać. Przełożyć na papier do pieczenia i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę deserową i zmiksować. Odłożyć 1-2 duże łyżki. Resztę wyłożyć na wierzch i boki tortu. Wyrównać. Do odłożonej bitej śmietany dodać cynamon - delikatnie wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego. Ozdobić boki tortu. Na wierzchu ułożyć orzechy w karmelu. Schłodzić przez min. 6 godz.
Podawać schłodzony :)
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2019-01-09 19:39:00
Smakowity torcik :)
Odpowiedz