Sałatka ze skorupiakami i groszkiem

Mątwy są w smaku podobne do mięsa kalmarów, tyle nieco słodsze i nieco bardziej zwarte. Atrament jako surowiec kulinarny jest niezwykle interesujący. Ma bogaty, słodkawy smak i fantastyczną aksamitność, którą można przenieść do dań typu risotto, gulaszów rybnych czy sałatek dodając tę czarną jak smoła substancję.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Wegetariańskie

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie mątew
  • - 1 opakowanie ośmiornic
  • - 1 puszka zielonego groszku
  • - 1 cytryna
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki oliwy
  • - ½ łyżeczki soli
  • - szczypta pieprzu
  • - 2 łyżki mąki
  • - ½ chili
  • - ½ łyżeczki soli
  • - 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy, ząbki kroimy na pół. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy czosnek; gdy zacznie wydzielać aromat, czosnek wyjmujemy, aby się nie przypalił. Na oliwę wkładamy ośmiorniczki, smażymy chwilę i przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 40 minut.



Krok 2

Mątwy kroimy, myjemy i suszymy, w miseczce mieszamy mąkę, chili i sól. Rozgrzać olej i delikatnie wrzucać mątwy wymieszane z mąką, chili i solą.



Krok 3

Teraz wystarczy odcedzić zielony groszek z puszki i wymieszać go ze skorupiakami oraz polać całość wyciśniętym sokiem z cytryny.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.