Mątwy są w smaku podobne do mięsa kalmarów, tyle nieco słodsze i nieco bardziej zwarte. Atrament jako surowiec kulinarny jest niezwykle interesujący. Ma bogaty, słodkawy smak i fantastyczną aksamitność, którą można przenieść do dań typu risotto, gulaszów rybnych czy sałatek dodając tę czarną jak smoła substancję.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Skorupiaki
Wegetariańskie
Fit
Czosnek obieramy, ząbki kroimy na pół. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy czosnek; gdy zacznie wydzielać aromat, czosnek wyjmujemy, aby się nie przypalił. Na oliwę wkładamy ośmiorniczki, smażymy chwilę i przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 40 minut.
Mątwy kroimy, myjemy i suszymy, w miseczce mieszamy mąkę, chili i sól. Rozgrzać olej i delikatnie wrzucać mątwy wymieszane z mąką, chili i solą.
Teraz wystarczy odcedzić zielony groszek z puszki i wymieszać go ze skorupiakami oraz polać całość wyciśniętym sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz