Kurczak taki jak w KFC

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Kurczak:

  • 80 dag filetu z kurczaka
  • Szczypta słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki soli

Ciasto naleśnikowe:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ⅓ - ¼ szklanki mleka Łaciate
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • Mąka pszenna do panierowania
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Kurczak

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pierś z kurczaka pokroić w grubsze paski. Następnie do miski wsypać przyprawy, dokładnie wymieszać i obtaczać mięso.



Ciasto naleśnikowe

Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję. Do przygotowanego gęstego ciasta wkładam mięso, dobrze mieszam łyżką, aby każdy pasek mięsa był dobrze zanurzony w cieście. Za pomocą widelca wyciągam po kawałku mięsa do głębszego pojemniaka z mąką i dobrze potrząsam pojemnikiem, aby mięso dobrze pokryło się mąką.




Tak przygotowane kawałki mięsa smażę na rozgrzanym tłuszczu we frytownicy przez ok. 10 minut na średnim ogniu, na złoty kolor. Wyjmować paski kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.