Kurczak z boczkiem, fasolą, zieloną papryką i ryżem

Pyszne danie jednogarnkowe, które przygotujemy w mniej niż godzinę. Kolorowe i łatwe do wykonania, idealne na rodzinny obiad w gronie najbliższych. Tak pięknie prezentuje się na talerzu, że sprawdzi się również na większe okazje.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g ryżu
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 zielona papryka
  • 150 g boczku
  • 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Udka z kurczaka myjemy, nacieramy solą, przyprawą do kurczaka i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut, po czym obsmażamy na kolor złocisty na rozgrzanym na patelni oleju. Przekładamy na talerz.



Krok 2

Gotujemy ryż tak, aby był lekko twardawy. Na patelni po kurczaku podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Przekładamy ryż na patelnię, zalewamy całość połową bulionu i dusimy.



Krok 3

Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach obraną marchewkę, pokrojony por, pokrojoną w kostkę paprykę bez pestek i fasolę. Dusimy, w razie potrzeby uzupełniając pozostałym bulionem.



Krok 4

Dodajemy kurczaka, przyprawiamy i całość dusimy jeszcze ok. 15 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-20 10:01:00

Jak dobrze wygląda, tak dobrze smakuje:)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.