Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do garnka i zalej wodą, aż do przykrycia mięsa. Przykryj garnek pokrywką, a gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze przez ok. 40 min na małym ogniu. Po ugotowaniu pokrój piersi z kurczaka w kostkę.
Rozpuść masło na dużej patelni, na średnim ogniu. Dodaj cebulę i curry. Smaż przez ok. 5 min, aż do miękkości. Dodaj mąkę, sól, cukier i imbir. Gotuj i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy, przez następne 5 min.
Na patelnię dodaj bulion i mleko. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez 1 minutę.
Do dania dodaj kawałki piersi kurczaka i sok z cytryny. Gotuj ok. 5 min. Podawaj z ryżem i świeżymi ziołami. Smacznego!
Piersi z kurczaka możesz ugotować dzień wcześniej.
Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć krewetek.
Dodaj komentarz