Pomysł na bardzo nietypowe podanie łopatki wieprzowej. Tym razem w wersji na słodko - z sosem wiśniowym, który idealnie współgra z mięsem. Takie danie z pewnością zaskoczy gości.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze płaty. Bardzo delikatnie je rozbijamy. Mieszamy składniki marynaty i nacieramy nimi mięso. Odstawiamy na 20 minut.
Wiśnie mieszamy z wiśniówką i gotujemy razem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód i chili. Dusimy, mieszając jeszcze przez ok. 5 minut. Połowę sosu lekko blendujemy - drugą część pozostawiamy z kawałkami wiśni.
Łopatkę obsmażamy dokładnie na patelni, po czym przekładamy do sosu wiśniowego, dodajemy sok z cytryny i razem dusimy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.
Dodaj komentarz