Łopatka wieprzowa w wiśniach

Pomysł na bardzo nietypowe podanie łopatki wieprzowej. Tym razem w wersji na słodko - z sosem wiśniowym, który idealnie współgra z mięsem. Takie danie z pewnością zaskoczy gości.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g łopatki wieprzowej
  • - 300 g wiśni bez pestek
  • - ½ szklanki wiśniówki
  • - 3 łyżki miodu
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka chili
  • - sok z ½ cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze płaty. Bardzo delikatnie je rozbijamy. Mieszamy składniki marynaty i nacieramy nimi mięso. Odstawiamy na 20 minut.



Krok 2

Wiśnie mieszamy z wiśniówką i gotujemy razem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód i chili. Dusimy, mieszając jeszcze przez ok. 5 minut. Połowę sosu lekko blendujemy - drugą część pozostawiamy z kawałkami wiśni.



Krok 3

Łopatkę obsmażamy dokładnie na patelni, po czym przekładamy do sosu wiśniowego, dodajemy sok z cytryny i razem dusimy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.