Makaron z bakłażanem, serkiem topionym i świeżym oregano

Autor:

Ania321

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu wstążki
  • 1 bakłażan
  • Cebula 1 mała
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g serka topionego
  • 3-4 łyżki mleka Łaciate
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Gałka muszkatołowa mielona
  • Pieprz
  • Sól
  • Parmezan
  • Oregano świeże - 1 garść

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w kostkę.



Krok 2

Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i bakłażana. Dusić kilka minut, do momentu, aż bakłażan zmięknie.



Krok 3

Podlać mlekiem, dodać serek topiony i dusić, aż się roztopi.



Krok 4

Dodać jogurt i przyprawy, wymieszać.



Krok 5

Dodać makaron ugotowany al dente w osolonej wodzie. Wymieszać i potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty.



Krok 6

Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem oraz posiekanymi listkami oregano.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.