Makaron z kurczakiem i sosem serowym

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250-300 g makaronu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g śmietanki Łaciata 18%
  • 150 g sera pleśniowego typu gorgonzola
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Czosnek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawić wodę na makaron, posolić. Ugotować makaron al dente, odcedzić.



Krok 2

Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić kostkę. Wrzucić do miski.



Krok 3

Do mięsa wlać oliwę, dodać oregano, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu.



Krok 4

Wymieszać i odstawić na kwadrans.



Krok 5

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę i smażyć, aż się lekko zeszkli.



Krok 6

Następnie dodać kurczaka oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć przez około 5 minut.



Krok 7

Wlać śmietanę, dusić 2-3 minuty.



Krok 8

Dodać ser gorgonzola pokrojony w kostkę i dusić na małym ogniu, aż się rozpuści.



Krok 9

Dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.



Krok 10

Dodać ugotowany makaron, wymieszać i podsmażyć przez 1-2 minuty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.