Makaron z kurkami i kurczakiem

Prosty i szybki w przygotowaniu makaron z kurkami i kurczakiem. Smaczny, idealny na szybki lunch i obiad. Najlepszy w sezonie na kurki.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g makaronu
  • - 200 g kurek
  • - 1 pierś z kurczaka
  • - 2 cebule
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżki oleju
  • - Natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Makaron gotujemy al dente.



Krok 2

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość podsmażamy na patelni.



Krok 3

Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz kurki, a następnie dusimy 15 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą, przyprawiamy i dusimy całość, aż sos zgęstnieje.



Krok 4 

Makaron podajemy z sosem. Dekorujemy listkami natki pietruszki.



Wskazówki

Możemy wykorzystać mrożone kurki, jeśli nie posiadamy świeżych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.