Prosty i szybki obiad, czyli makaron z wędzonym łososiem i cytrynowym sosem na bazie serka śmietankowego. Dodatek wody z gotowania makaronu jest bardzo ważny - zagęści ona sos i nada mu odpowiedniej konsystencji. Należy jednak pamiętać, że ten trik działa tylko w przypadku makaronów, które zawierają gluten, czyli na przykład pszennych.
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zachować 60 ml wody z gotowania makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Łososia porozrywać na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać czosnek i smażyć do momentu, aż uwolni swój aromat. Następnie dodać łososia i smażyć razem 1-2 minuty.
W miseczce wymieszać serek śmietankowy z wodą z gotowania makaronu, dodać skórkę i sok z cytryny. Wlać na patelnię.
Na patelnię włożyć makaron i dokładnie wymieszać go z sosem. Doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, wyłączyć gaz.
Makaron przełożyć na talerze. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz