Makowe orzeszki z orzechowym kremem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 15 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżka cukru z ziarenkami wanilii
  • 10 dag cukru pudru

Krem orzechowy:

  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • Sok z cytryny

Dodatkowo:

  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Mąki posiekać z masłem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.



Krok 2

Żółtka z cukrem z wanilią, aromatem i śmietaną utrzeć, połączyć z mąką, dodać mielony mak, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.



Krok 3

Następnie z ciasta utoczyć małe kuleczki, włożyć do foremek i wylepić. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego do 180°C stopni piekarnika i piec około 12-15 minut, ostudzić.



Krok 4

Przygotowujemy krem orzechowy. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo masło orzechowe i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, napełnić zimne orzeszki i zlepiać po 2 razem. Po wierzchu można oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.