Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Mąki posiekać z masłem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Żółtka z cukrem z wanilią, aromatem i śmietaną utrzeć, połączyć z mąką, dodać mielony mak, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie z ciasta utoczyć małe kuleczki, włożyć do foremek i wylepić. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego do 180°C stopni piekarnika i piec około 12-15 minut, ostudzić.
Przygotowujemy krem orzechowy. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo masło orzechowe i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, napełnić zimne orzeszki i zlepiać po 2 razem. Po wierzchu można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz