Filety drobiowe zapiekane w sosie pomidorowym

Chrupiące filety zapiekane z pomidorami i serem to wyśmienita potrawa, która idealnie nadaje się również na przyjęcia i imprezy. Nie jest wcale trudna w przygotowaniu, a efekt jest bardzo ciekawy. Koniecznie musisz to sprawdzić!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki bazylii
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 170°C. Pomidory obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dusimy na patelni z przecierem pomidorowym. Dodajemy sól, pieprz i bazylię.



Krok 2

Filety rozbijamy, panierujemy, obtaczając kolejno w jajku i mieszance bułki tartej z parmezanem. Podsmażamy na patelni z każdej strony do zarumienienia.



Krok 3

Do naczynia żaroodpornego dodajemy połowę sosu pomidorowego, wkładamy filety, na każdy z filetów kładziemy plasterek sera i zalewamy drugą częścią sosu pomidorowego.



Krok 4

Pieczemy w temperaturze 170°C przez 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.