Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Przygotować formę do tortu śr. 18 cm. Herbatniki pokruszyć, dodać masło - wymieszać i rozłożyć na formie.
Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i ułożyć wokół formy, oraz wypełnić środek tortu.
Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 minut. 150 ml śmietany wlać do garnka, dodać rozpuszczoną żelatynę, mieszać i zagotować. Czekoladę pokruszyć w misce i dodać wyżej wymienioną śmietanę z żelatyną (łyżką) i zostawić do wystygnięcia. 250 ml śmietany ubić dodać cukier puder i następnie nakładać łyżką do masy czekoladowej i wszystko razem wymieszać. Następnie masę wyłożyć na truskawki. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Torcik wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Dodaj komentarz