Mięciutkie bitki jagnięce z granatem

Mięciutkie i wręcz rozpływające się w ustach bitki jagnięce uwielbiane są nie tylko przez dorosłych, ale i przez dzieci. Dodatek granatu sprawia, że potrawa ta nabiera wyjątkowości. Granat nadaje jej również wspaniały wygląd i słodki smak.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,6 kg jagnięciny
  • - 3 łyżki oregano
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 szklanka białego wina
  • - 2 granaty
  • - 1 łyżka miodu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 165 stopni. Jagnięcinę kroimy na kawałki. Oliwę z oliwek łączymy z oregano i miodem – nacieramy nimi mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Granaty pozbawiamy łupin, a nasionka wrzucamy do mięsa (zostawiamy 3 łyżki do ozdoby). Całość zalewamy winem.



Krok 2

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Przed podaniem posypujemy granatem i pietruszką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.