Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Suszone grzyby lekko i krótko przepłukać, odcedzić i zalać 3 szklankami wody.
Zostawić najlepiej na całą noc. Włoszczyznę obrać. Połowę selera, marchewki, pietruszki i pora włożyć do garnka, dodać ziele, pieprz i jarzynkę.
Zalać wodą do połowy garnka. Gotować do miękkości warzyw - około 1 godz. Bulion przecedzić, dużą pietruszkę odłożyć, resztę warzyw można wykorzystać na sałatkę. Suszone grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły - około 20 min.
Grzyby wyjąć, wodę w której się gotowały dolać do bulionu. Odłożyć 4 suszone grzyby, resztę grzybów i pieczarki umieścić na suchej patelni i podsmażyć do odparowania wody. Dodać masło i na małym ogniu podsmażyć. Pozostałą połowę surowego selera i cebulę pokroić w drobną kostkę, ugotowaną pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do smażonych grzybów. Posolić i podsmażyć.
Następnie wlać na patelnię 1 szklankę wywaru grzybowego. po 1-2 minutach zawartość patelni przelać do garnka. Odłożone suszone grzyby zblendować z 1 szklanką wywaru grzybowego - dolać do zupy. Gotować 10.
Śmietanę rozmieszać z 1/2 szklanki zupy grzybowej - dodać do garnka i energicznie zamieszać. Zagotować na małym ogniu. Zestawić z ognia.
Najlepiej smakuje z domowym makaronem.
Dodaj komentarz