Muffinki dyniowe z żurawiną

Przepis na najlepsze puree z dyni znajdziesz tutaj.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 190 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 duże jajka
  • 60 g świeżej żurawiny

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę na muffiny papilotkami lub nasmaruj ją olejem.



Krok 2

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir i goździki.



Krok 3

W osobnej misce połącz puree z dyni, olej i jajka. Dokładnie wymieszaj.



Krok 4

Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj posiekaną żurawinę. Delikatnie wymieszaj.



Krok 5

Napełnij przygotowane formy na muffiny do 3/4 wysokości.



Krok 6

Piecz przez 18-20 minut, aż włożony w środek patyczek wyjdzie suchy.



Krok 7

Odstaw muffiny na kratkę do wystudzenia. Smacznego!



Wskazówki

Możesz użyć także mrożonej żurawiny. Najpierw rozmrożonej i odsączonej.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.