Mus chałwowy z malinami

Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu - taki jest mus chałwowy. Idealny letni deser, który nie wymaga użycia piekarnika ani długich godzin chłodzenia. Smak musu dopełniają maliny (poza sezonem można użyć mrożonych). Ten smak uzależnia!

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • - 250 g mascarpone Mlekpol,
  • - 150 g chałwy,
  • - 300 g malin

Przygotowanie

Krok 1

Mascarpone i śmietankę mocno schłodzić – np. z lodówki przełożyć jeszcze na 10 minut do zamrażarki.



Krok 2

Maliny przełożyć na sito, umyć i odstawić do osuszenia.



Krok 3

Chałwę pokruszyć.



Krok 4

W misce umieścić mascarpone i chałwę, zmiksować. Dodawać powoli śmietankę, nadal miksując. Gdy składniki się dobrze połączą, mus przełożyć do 4 szklanek. Posypać malinami. Serwować od razu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.