Mus czekoladowy

Autor:

Dudunio

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady 70%
  • 2 łyżki brandy
  • 4 łyżki wody
  • 30 g masła Łaciate, w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka, osobno białka i żółtka
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml śmietanki kremówki 36% Łaciata, schłodzonej
  • 125 ml śmietanki kremówki 36% Łaciata, schłodzonej ( warstwa górna )

Przygotowanie

Wykonanie:

W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem. W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, mieszając rózgą kuchenną, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji. W kolejnej miseczce ubić śmietanę kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać rózgą. Wykładamy do pucharków.





warstwa górna

Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno (słodzimy według uznania ja daję ok 3 łyżeczek), na warstwę czekoladową wykładamy bitą śmietanę i dekorujemy Smacznego !





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.