Mus czekoladowy ze słonym karmelem

Deser w paryskim stylu, idealny na romantyczny wieczór.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 180 ml śmietanki Łaciatej 30% pasteryzowanej (schłodzonej)
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki solonego masła
  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 4 duże jajka
  • 20 g czekolady karmelowej – do dekoracji
  • ¼ łyżeczki soli morskiej w płatkach

Przygotowanie

Krok 1

Do szerokiego garnka o grubym dnie wsyp cukier. Gotuj na średnim gazie bez mieszania, aż do momentu, gdy cukier zacznie się roztapiać na brzegach garnka. Doprowadź do rozpuszczenia, rzadko mieszając, aż do uzyskania bursztynowej barwy. Następnie zdejmij z palnika.



Krok 2

Do garnka dołóż masło i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodawaj śmietankę i mieszaj, aby rozbić wszystkie grudki. Kiedy karmel nabierze gładkiej konsystencji dołóż czekoladę. Delikatnie mieszaj, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Przelej masę do miski i odstaw do ostudzenia. Gdy masa będzie letnia dodaj do niej żółtka i wymieszaj.



Krok 3

W oddzielnej miseczce ubij białka na sztywną pianę, wraz ze szczyptą soli. Pianę z białek przełóż do czekoladowej masy i delikatnie wymieszaj, aż do połączenia wszystkich składników.



Krok 4

Gotowy mus przełóż do pucharków i pozostaw w lodówce na min. 8 godzin. Przed podaniem udekoruj deserki czekoladą karmelową. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.