Tortownicę 26 cm średnicy smarujemy tłuszczem i przesypujemy bułką tartą..
Tłuszcz rozpuszczamy, biszkopty rozdrabniamy w blenderze i dokładnie mieszamy z rozpuszczonym tłuszczem. Całość wykładamy równomiernie na przygotowaną tortownicę, wyrównujemy i uklepujemy, aby stanowiła zwarty spód.
Oddzielamy żółtka od białek, (białka odstawiamy do lodówki), ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Jak składniki się połączą, stopniowo dodajemy serek homogenizowany, nie przerywając ucierania. W międzyczasie odlewamy 0,5 szkl. mleka, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Czekamy aż żelatyna zwiększy objętość wchłaniając mleko. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku, następnie dodajemy spulchnioną żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia, nie gotujemy. Studzimy mleko z żelatyną, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna garnka. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy serowej i ucieramy, aby całość utworzyło gładką masę. Wyciskamy sok z cytryny i również dodajemy do masy. Na końcu ubijamy białka na sztywną piane i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy delikatnie mieszając łyżką, tak aby powstała gładka, jednolita masą. Nie ucieramy! Przekładamy gotową masę na przygotowany spód, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na 0,5h godz., aby masa zastygła.
Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. W przepisie wykorzystano smak truskawkowy. Wybrane owoce (truskawki i borówki) myjemy, osuszamy i w przypadku truskawek – przecinamy na pół. Owoce wykładamy gęsto na gotowej masie, zalewamy cienką warstwą galaretki, aby pokryła całą powierzchnię ciasta i ponownie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Gdy warstwa galaretki na cieście stężeje, wylewamy pozostałą galaretkę i pozostawiamy w lodówce na 2 h. Najlepsze ciasto nie tylko na letnie dni, smacznego 😊
Czas przygotowania 30 min. Czas oczekiwania 2,5 h
Dodaj komentarz