Najlepszy sos śmietanowy

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 ml śmietany Łaciata 18%
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie dipu śmietanowego z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 100 ml wody
  • świeży koperek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlej bulion, dodaj dip śmietanowy i śmietanę. Zamieszaj i podgrzej. Do miseczki przełóż mąkę, dodaj wodę i dokładnie zamieszaj tak, aby nie było grudek.
Wodę z mąką wlej do pozostałych składników, zamieszaj i podgrzej. Gdy płyn zgęstnieje od razu zdejmij z ognia.



Krok 2

Na koniec opraw do smaku solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki i koperkiem. Taki sos idealnie pasuje do zapiekanek, mięs czy dań z makaronem.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.