Naleśniki maślane z serem truskawkowym

Pomysł na słodkie śniadanie dla fanów naleśników. Pyszne naleśniki z dodatkiem serka z truskawkami to śniadanie, które zasmakuje także tym najmłodszym.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 ml mleka Mazurski Smak
  • 100 ml jogurtu naturalnego Milko
  • 100 ml gazowanej wody
  • 3 średnie jajka
  • 250 g twarogu Mlekpol Mazurski Smak
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka truskawek + kilka truskawek do dekoracji
  • 50 g masła Mazurski Smak + 1 łyżka
  • 1 łyżka oleju
  • ¼ łyżeczki soli bądź do smaku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

W kąpieli wodnej rozpuszczamy 50 g masła. Do dużej miski wlewamy mleko, jogurt, wodę, jajka, roztopione masło. Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i łyżkę cukru zwykłego. Miksujemy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki na 30 minut.



Krok 2

W czasie kiedy ciasto jest w lodówce, truskawki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy twaróg, dodajemy truskawki oraz cukier. Wszystko mieszamy.



Krok 3

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę masła oraz olej. Nabieramy chochelką masę naleśnikową i smażymy każdy naleśnik na złoto.



Krok 4

Naleśniki smarujemy serkiem i zawijamy w dowolny sposób. Podajemy z całymi truskawkami i posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.