Cienkie i delikatne naleśniki z dodatkiem świeżych owoców i marmolady to perfekcyjne śniadanie. Można je zabrać ze sobą do pracy, gdyż na zimno smakują równie dobrze.
Danie: Śniadanie
Osób: 1
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Przygotowujemy mus z borówek. Borówki wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy przez około 5 minut. Kiedy borówki zmiękną i puszczą sok dodajemy ekstrakt waniliowy. Następnie w szklance mieszamy skrobię z dwiema łyżkami zimnej wody. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy powoli do gotujących się owoców cały czas mieszając w garnku. Gotujemy jeszcze przez około minutę mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy mąkę razową. Do środka wbijamy jajka i mieszamy składniki. W drugiej misce mieszamy mleko z maślanką. Następnie stopniowo dodajemy mleko z maślanką do mąki z jajkami. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Masło rozgrzewamy na patelni do naleśników. Rozlewamy pierwszą porcję ciasta ok ½ szklanki na patelnię. Smażymy każdy naleśnik przez około 1 minutę z każdej strony.
Gotowe naleśniki przekładamy na talerz, składamy. Podajemy z umytymi truskawkami, borówkami oraz musem z borówek.
Dodaj komentarz