Jajko, żółtka, szczyptę soli i olej zmiksować, połączyć z wodą i piwem. Dodać przesiane mąki, zmiksować na gładkie ciasto, odłożyć na pół godziny. Następnie z ciasta usmażyć cienkie naleśniki.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kosteczkę pieczarki, podsmażyć. Kapustę drobno posiekać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć, odcisnąć, połączyć z pieczarkami. Dodać bułkę tartą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.
Naleśniki posmarować farszem, zawinąć boki i zwijać jak gołąbki.
Płatki kukurydziane zmiksować, połączyć z płatkami owsianymi.
Przygotowane naleśniki panierować w roztrzepanym jajku i płatkach. Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Naleśniki podawać z czerwonym barszczem lub sosem pieczarkowym.
Dodaj komentarz