Obłędnie karmelowy sernik świąteczny

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 180 g pokruszonych herbatników,
  • 75 g rozpuszczonego masła,
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 680 g twarogu sernikowego Łaciaty,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sos karmelowy:

  • 200 g cukru,
  • 60 ml wody,
  • 120 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 40 g masła,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • szczypta płatków soli Maldon do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Spód: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Herbatniki możesz zemleć w malakserze. Wymieszaj pokruszone ciastka z masłem i cukrem. Wyłóż masą spód i część boków tortownicy (22–23 cm), ugnieć i piecz przez 10 min.



Krok 2

Masa serowa: Utrzyj twaróg sernikowy Łaciaty z cukrem na gładko. Dodawaj jajka po jednym. Na końcu dodaj wanilię.



Krok 3

Piecz 55–60 min, aż masa się zetnie. Pozostaw w uchylonym piekarniku na 1 godzinę.



Krok 4

Karmel: Podgrzej cukier z wodą, aż nabierze koloru bursztynu. Dodaj śmietankę (ostrożnie!), masło i sól. Wymieszaj.



Krok 5

Sernik wstaw na minimum 4 godziny do lodówki. Przed podaniem polej karmelem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.