Oponki z serem mascarpone

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g sera mascarpone Mlekpol
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka wódki albo spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, sodę, cukier. Dodaj ser mascarpone oraz jajka (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Składniki wymieszaj, dodaj alkohol i zagnieć gładkie ciasto.
Stolnicę lub blat kuchenny oprósz mąką, przełóż ciasto i rozwałkuj je na grubość 1 cm

Odwróconą szklanką lub okrągłą foremką do ciasteczek wytnij kółka, a następnie małym kieliszkiem wycinaj środek. Wycięte oponki ułóż na posypanej mąką desce.
W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni. Na rozgrzany tłuszcz wkładaj oponki, po 4 -5 sztuk na raz, nie więcej. Oponki powinny swobodnie unosić się na tłuszczu.
Smaż je przez ok 3 minuty z każdej strony aż się zarumienią i będą miały złocisty, jasnobrązowy kolor.

Usmażone oponki wyjmij ostrożnie z tłuszczu i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Lekko przestudź i jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem. Podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.