Idealnie kremowa pizza z dodatkiem mascarpone i mozzarelli, to coś czego naprawdę warto spróbować. Wykonasz ją szybko i sprawnie, a na pewno będzie smakować wszystkim Twoim domownikom. Przepis na domowe ciasto na pizzę znajdziesz także na naszej stronie. Nie czekaj i działaj!
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Naszykuj dwie blachy do pieczenia i posmaruj je olejem roślinnym.
W małym garnku, na średnim ogniu, podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cienko pokrojone ząbki czosnku i mieszaj, aż stanie się lekko złota. Wtedy zdejmij oliwę z ognia. Następnie odcedź czosnek, a oliwę dopraw szczyptą soli. Zachowaj oba składniki i na razie odstaw je na bok.
W małej misce wymieszaj mascarpone, sól, pieprz i połowę ziół.
Ciasto do pizzy podziel na pół. Na posypanym lekko mąką blacie, uformuj każdą połówkę w okrągłą kulę, a następnie naciśnij środek każdej z nich, aby utworzyć wyższe brzegi. Opierając ciasto na grzbietach dłoni i knykciach, delikatnie rozciągnij ciasto z pomocą grawitacji, przesuwając dłonie centymetr po centymetrze wzdłuż brzegu. Przełóż delikatnie oba ciasta na przygotowane wcześniej blachy do pieczenia.
Każde ciasto do pizzy posmaruj pozostałym olejem czosnkowym. Posyp obie pizze mozzarellą oraz serem Jantar, a następnie na każdą z nich nałóż kilka kleksów z mieszanki mascarpone i przypraw.
Piecz pizze, aż do momentu, gdy skórka będzie złota, a ser roztopiony - ok. 15-17 minut.
Przed pokrojeniem i podaniem udekoruj pizzę pozostałymi ziołami, kawałkami czosnku i płatkami czerwonej papryki. Smacznego!
Dodaj komentarz