Pizza z mozzarellą i mascarpone

Idealnie kremowa pizza z dodatkiem mascarpone i mozzarelli, to coś czego naprawdę warto spróbować. Wykonasz ją szybko i sprawnie, a na pewno będzie smakować wszystkim Twoim domownikom. Przepis na domowe ciasto na pizzę znajdziesz także na naszej stronie. Nie czekaj i działaj!

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ciasto na pizzę
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki serka mascarpone Mlekpol
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
  • 1 łyżka świeżo posiekanego tymianku
  • 2 szklanki tartej mozzarelli Mlekpol
  • 1/4 szklanki tartego sera Jantar Mlekpol
  • mąka do posypania
  • olej roślinny
  • rozgniecione płatki czerwonej papryki (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 250°C. Naszykuj dwie blachy do pieczenia i posmaruj je olejem roślinnym.



Krok 2

W małym garnku, na średnim ogniu, podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cienko pokrojone ząbki czosnku i mieszaj, aż stanie się lekko złota. Wtedy zdejmij oliwę z ognia. Następnie odcedź czosnek, a oliwę dopraw szczyptą soli. Zachowaj oba składniki i na razie odstaw je na bok.



Krok 3

W małej misce wymieszaj mascarpone, sól, pieprz i połowę ziół.



Krok 4

Ciasto do pizzy podziel na pół. Na posypanym lekko mąką blacie, uformuj każdą połówkę w okrągłą kulę, a następnie naciśnij środek każdej z nich, aby utworzyć wyższe brzegi. Opierając ciasto na grzbietach dłoni i knykciach, delikatnie rozciągnij ciasto z pomocą grawitacji, przesuwając dłonie centymetr po centymetrze wzdłuż brzegu. Przełóż delikatnie oba ciasta na przygotowane wcześniej blachy do pieczenia.



Krok 5

Każde ciasto do pizzy posmaruj pozostałym olejem czosnkowym. Posyp obie pizze mozzarellą oraz serem Jantar, a następnie na każdą z nich nałóż kilka kleksów z mieszanki mascarpone i przypraw.



Krok 6

Piecz pizze, aż do momentu, gdy skórka będzie złota, a ser roztopiony - ok. 15-17 minut.



Krok 7

Przed pokrojeniem i podaniem udekoruj pizzę pozostałymi ziołami, kawałkami czosnku i płatkami czerwonej papryki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.