Ośmiornica z ziemniakami i winem

Mięso z ośmiornicy jest białe - w smaku bardzo delikatne i soczyste. Jest również bardzo pożywne. Wyśmienicie smakuje gotowane w winie i podane z ziemniakami. Idealny pomysł na romantyczny posiłek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Skorupiaki

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Skorupiaki


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ośmiornica
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1,5 kg ziemniaków
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 szklanki wina czerwonego

Przygotowanie

Krok 1

Macki ośmiornicy kroimy na mniejsze cześci i gotujemy w winie, aż zmiękną.



Krok 2

Ziemniaki kroimy na średniej wielkości kawałki i gotujemy przez 20 minut.



Krok 3

Ziemniaki i ośmiornicę rozkładamy na talerzu, przyprawiamy solą i papryką.



Krok 4

Danie przyozdabiamy tymiankiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.