Pączki Papanasi z Rumunii

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g Twarogu Sernikowego Mlekpol
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka z jednej cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • pięć łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 300 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • słoiczek ulubionego dżemu

Przygotowanie

Przygotowanie:

Zmiksować twaróg, jajko, żółtko, sól, cukier, sok z cytryny i skórkę. Gdy uzyskamy jednolitą masę stopniowo dodawać mąkę z sodą oczyszczoną. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyciąć duże kółka, w środku których należy wyciąć mniejsze kółka tak, by powstały donuty. Z pozostałego ciasta uformować kuleczki, które przykryją dziurkę donuta. Tak przygotowane ciasto wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Po usmażeniu odsączyć papanasi na papierowym ręczniku. Ubić śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru, którą po schłodzeniu pączków należy wyłożyć na dziurkę pączka. Na wierzch śmietany nałożyć dżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.