Spróbuj zrobić pancake w nieco inny sposób i urozmaić ich smak zsiadłym mlekiem. Podawać je możesz ze swoim ulubionym dodatkiem np. syropem klonowym, dżemem, czekoladą czy po prostu z cukrem pudrem.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W średniej misce ubij mleko, jajka i olej.
Zrób dołek na środku suchych składników i wlej do niego mieszankę mleka. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją odrobiną oleju (olej możesz także zamienić na masło). Na patelni wysmaż małe naleśniki. Kiedy z jednej strony zaczną pojawiać się bąbelki i “wyschną”, to odwróć pancake na drugą stronę i smaż przez następne ok. 1-2 min.
Pancake podawaj na ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Po zupełnym ostygnięciu pancake możesz je zamrozić w szczelnym pojemniku. Podgrzejesz je później w prosty sposób przy użyciu tostera lub mikrofalówki.
Dodaj komentarz