Pancakes na zsiadłym mleku

Spróbuj zrobić pancake w nieco inny sposób i urozmaić ich smak zsiadłym mlekiem. Podawać je możesz ze swoim ulubionym dodatkiem np. syropem klonowym, dżemem, czekoladą czy po prostu z cukrem pudrem.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej lub pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka zsiadłego mleka Mlekpol
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.



Krok 2

W średniej misce ubij mleko, jajka i olej.



Krok 3

Zrób dołek na środku suchych składników i wlej do niego mieszankę mleka. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.



Krok 4

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją odrobiną oleju (olej możesz także zamienić na masło). Na patelni wysmaż małe naleśniki. Kiedy z jednej strony zaczną pojawiać się bąbelki i “wyschną”, to odwróć pancake na drugą stronę i smaż przez następne ok. 1-2 min.



Krok 5

Pancake podawaj na ciepło ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wskazówki

Po zupełnym ostygnięciu pancake możesz je zamrozić w szczelnym pojemniku. Podgrzejesz je później w prosty sposób przy użyciu tostera lub mikrofalówki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.