Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Truskawki
Ze śmietanką
W pierwszej kolejności przygotuj galaretkę. Przygotowane naczynia napełnij do połowy i dodaj pokrojone truskawki. Blaszkę na muffiny wyłóż ściereczką kuchenną i ułóż naczynia pod lekkim kątem. Odstaw do stężenia.
Żelatynę zalej wodą.
Do garnuszka wlej śmietankę(300g) i mleko, dodaj cukier. Przekrój wzdłuż laski wanilii i wyciągnij nasionka, dodaj je do mleka i śmietanki. Garnek postaw na piec i podgrzewaj mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy śmietanka zacznie się gotować wyłącz ogień i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Całość odłóż do wystudzenia mieszając raz na jakiś czas.
Śmietankę przelej do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścisz galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni. Gotowy deser udekoruj ubitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Dodaj komentarz