Papryka marynowana z miodem

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 3kg czerwonej papryki
  • Marynata:
  • 400 ml octu jabłkowego,
  • 4 l wody
  • 200 g miodu
  • 1 łyżka soli
  • 150 g cukru
  • Przyprawy do słoika:
  • świeży imbir
  • liść laurowy
  • goździki
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • gorczyca
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

W garnku gotujemy 4 litry wody z miodem, cukrem i octem.



Krok 2

Paprykę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, oczyszczamy z białych elementów i pestek.



Krok 3

Paprykę umieszczamy w słoikach, do każdego dodajemy przyprawy i oliwę.



Krok 4

Słoiki zalewamy marynatą, zostawiając pół centymetra wolnego miejsca.



Krok 5

Zakręć mocno każdy słoik. Ułóż je w garnku wyłożonym gazetą. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuj, przykręć gaz i gotuj wszystko przez ok. 20 minut.



6.

Po tym czasie wyjmuj delikatnie słoiki i stawiaj do góry dnem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.