Paprykarz cielęcy

Domowy paprykarz to doskonały przysmak dla każdego. Można podawać go do kolacji lub do obiadów. Jest to zdrowa alternatywa dla sklepowych, gotowych produktów tego typu. Paprykarz nie jest trudny do przygotowania - zdecydowanie warto go zrobić.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg cielęciny
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 i 1/2 cebuli
  • - 1 łyżka soli
  • - 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • - 10 ml soku cytrynowego
  • - 20 g papryki w proszku
  • - 50 g mąki

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę kroimy na kawałki, posypujemy mąką i solą, a następnie lekko przyrumieniamy na patelni, a potem przekładamy do garnka.



Krok 2

Cebulę kroimy w plastry i dodajemy do mięsa. Patelnię lekko płuczemy i tą wodą zalewamy mięso w garnku. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.



Krok 3

Mięso doprawiamy papryką w proszku.



Krok 4

Na koniec dodajemy śmietankę Łaciatą i kropimy sokiem cytrynowym. Podajemy np. z lanymi kluskami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.