Pasta z pieczonej papryki i ciecierzycy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • Sól i pieprz
  • Oliwa extra vergine

Przygotowanie

Krok 1

Papryki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Piekarnik nastawiamy na 200°C . Papryki układamy na kratce i pieczemy przez 30 minut, aż do momentu kiedy skóra się przypiecze.



Krok 2

Papryki studzimy i przekładamy do malaksera, dodajemy 2 łyżki oliwy, tahini, ciecierzycę, przyprawy i blendujemy na gładką pastę.



Wskazówki

Podajemy z razowym pieczywem lub jako dip.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.